Ord & Uttrykk

Problemer med å forstå alle forkortelsene og uttrykkene som finnes i telekom bransjen? Du er ikke alene…

I tabellen nedenfor har jeg derfor valgt å liste opp «kjente» ord & uttrykk, samt de jeg selv bruker på denne bloggen. Alt for at du enklere skal forstå hva de «proffe» gutta snakker om.

Skriv inn forkortelsene eller uttrykket i «Search»-boksen nedenfor.

Ord/UttrykkForklaring
SIPStår for «Session Initiation Protocol» og er en standard for hvordan signallering foregår mellom to eller flere enheter. Dette kan være to telefoner, to eller flere video klienter, osv.
RTPStår for «Real-time Transport Protocol» og er en standard som benyttes for levering av tale og video i et IP-nettverk.
VOIP GatewayEn enhet som konverterer standard telefoni trafikk over til en IP basert taleserver/telefonsentral
Skype GatewayEn enhet som konverterer tale levert via en skype bruker over til en IP basert taleserver/telefonsentral.
IP PBXEn telefonsentral som er bygget på en IP-plattform.
AsteriskEn programvare basert telefonsentral som kan lastes ned gratis og installeres på en fritt valgt server.
Samhandling, Unified Communications, UCEn strategisk tilnærming til hvordan teknologi og tjenester gjør det mulig for to eller flere personer å kommunisere med hverandre – uavhengig av hvilket endepunkt de bruker og måten de vil kommunisere seg i mellom på.
LinuxEt operativsystem som er laget med åpen kildekode. Fritt tilgjenglig for alle som ønsker å benytte det.
PoEStår for Power over Ethernet. Begrepet benyttes på switcher som har mulighet til å gi strøm til enheter som bl.a. telefoner og aksesspunkt som gjør at man slipper å benytte egen strømkabel til disse enhetene.
LynmeldingsklientDette er en applikasjon (eller ett program om du vil) som gir tekstbasert kommunikasjon mellom to eller flere brukere. Det finnes mange forskjellige klienter som f.eks MSN, google talk, Skype, m.m.
TilstedeværelseDette er en tjeneste som leveres sammen med samhandlingsløsninger. Dette gir status på en bruker hvor man får informasjon om brukeren f.eks sitter i en telefon, er ledig, borte, ute til lunsj, logget av pc´n sin osv.
APIPå norsk: programmeringsgrensesnitt. APIet beskriver de metoder som en gitt programvare eller et bibliotek kan kommunisere med. Ved integrasjoner mellom ulike programvarer så er det nettopp et API som blir benyttet.
P2P eller peer-to-peerDette er en type kommunikasjon hvor hver datamaskin i nettverket kan være både en klient og/eller server for alle andre datamaskiner i samme nettverk. Dette medfører at man ikke har behov for en sentralisert server. Typisk er en tjeneste som Skype, denne er basert på ett P2P-nettverk, det er da kun kommunikasjon mellom datamaskiner, og ikke via noen sentral server.
OCROptisk tegngjenkjenning (OCR – optical character recognition) er en teknikk for elektronisk eller maskinell oversettelse av trykte bokstaver eller håndskrift. OCR brukes blant annet for å konvertere trykte bøker og dokumenter til datafiler, og for elektronisk behandling av blanketter av ulike slag, som f.eks. giroer, sjekker, billetter, skjemaer osv.
TCOStår for Total Cost of Ownership. Begrepet benyttes for å beskrive den direkte og inderekte kosten ved en investering.
ROIStår for Return Of Investment. På godt norsk så kan dette forklares med; Hva får du igjen for pengene du investerer i en løsning eller produkt?
NASStår for «Network Attached Storage» og er en enhet hvor du kan lagre informasjon, ofte backup av viktige dokumenter, og som er tilkoblet ditt lokale nettverk. Enten via kabel eller trådløs tilkobling.
Mesh-nettverkDet er et nettverk hvor hver enhet ikke bare sende og mottar data til og fra seg selv, men den fungerer også som ett relé for andre enheter i nettverket. Teknologien som benyttes sørger for at denne typen nettverk «helbreder» seg selv dersom problemer skulle oppstå.
InteroperabilitetEvnen ett produkt har til å samhandle og fungere med andre produkter. Produktene eller systemene må kunne "snakke sammen" uten noen form for begrensning.
SSIDSSID er en forkortelse for Service Set Identifier som tilsvarer det trådløse nettverkets unike nettverksnavn.
HostingEn felles betegnelse for oppretting og vedlikehold av en tjeneste som leveres via internett fra en ekstern tilbyder.
VoIPEngelsk uttrykk som står for "Voice over IP". Dette er en teknologi som gjør at tale kan transporteres over et IP nettverk.
BitrateBitrate er et begrep innen digitale multimedia, og betyr hvor mye informasjon som behandles per tidsenhet. Uttrykkes ofte i kilobit per sekund, kbps. Dette er viktig i blant annet behandling av digital musikk og video; desto høyere bitrate det er på f.eks. en musikkfil, desto høyere kvalitet er det på lyden fordi det overføres mer informasjon per sekund. Hvis man må klare seg men mindre informasjon (lav bitrate) vil det gå ut over kvaliteten på lyden. Det samme gjelder for video; en videosnutt med lav bitrate vil bli kornete og grumsete og få store firkantede blokker i bildet.
StreamingStreaming eller direkteavspilling er overføring av data, bilder eller lyd fra en sender til en eller flere mottakere. Streaming kan innebære midlertidig kopiering av data i arbeidsminne/cache hos mottakeren, men innebærer ikke varig lagring av de mottatte data hos mottakeren, i motsetning til nedlasting
Softphoneer et program som har funksjon for telefoni og kan knyttes opp mot telenettet — ofte via en hussentral
BYODTa med din egen enhet (BYOD) er en bedriftspolitikk hvor ansatte kan bringe personlig eide mobile enheter til sin arbeidsplass og bruke disse enhetene for å få tilgang bedriftens ressurser som e-post, fil-servere og databaser, samt deres personlige applikasjoner og data
MCUStår for multipoint control unit og er en enhet som benyttes i videokonferanse løsninger for å knytte flere deltagere inn i en videosamtale.
B2BStår for business-to-business og er betegnelse for handelstransaksjoner mellom bedrifter.
B2CStår for business-to-consumer og er betegnelsen for salg av varer og tjenester fra enkeltpersoner eller bedrifter til sluttbruker.
VP9VP9 er en åpen og avgiftsfri video komprimering standard som er utviklet av Google.