Derfor kutter Microsoft støtten for Skype på Windows Phone 7

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Micorsoft gjennomgår store organisatoriske endringer. Windows Phone 7 er på vei ut, og Windows Phone 8 på vei inn. Nå har Microsoft valgt å kutte all støtte for Skype på deres førstegenerasjons smarttelefoner.

Bilde: skype.com

Bilde: skype.com

Kjip nyhet for 12 millioner Windows Phone brukere

Skype er en av verdens mest populære telefoni-tjenester. I dag finnes Skype tilgjengelig på Windows Phone, iPhone, Android-enheter og selvfølgelig til alle stasjonære og bærbare datamaskiner. Nå melder Microsoft at de ønsker å forbedre Skype med nye funksjoner, hvilket medfører at Windows Phone 7 med nesten umiddelbar virkning ikke lenger støttes. De andre plattformene er ikke berørt — enn så lenge. Ved utgangen av 2013 representerte Windows Phone 7 omlag 20% av Microsofts kundebase på mobiltelefoner, så det er for veldig mange kjipe nyheter som Microsoft nå kommer med.

Microsoft har tidligere vunnet desktopmarkedet ved å tvinge både PC-leverandører og kunder til å benytte Windows på sine produkter. Kan tilsvarende strategi gi selskapet en etterlengtet suksess i mobilmarkedet?

Som lyn fra klar himmel

Den 30.juli publiserte Skype en bloggpost med følgende overskrift; «Is Skype for Windows Phone 7 being discontinued?» Med påfølgende svar «Yes». I løpet av noen få uker vil du ikke kunne benytte Skype dersom du har en Windows Phone 7.

Med en brukerbase på rundt 12 millioner aktive enheter ved utgangen av 2013 — som står for ca 20% av dets kunder på mobil — vil jeg påstå at dette er et realtivt brutalt grep av Microsoft.

Bilde: AdDuplex Blog

Bilde: AdDuplex Blog

Grafen ovenfor viser andelen mellom Windows Phone 7 og Windows Phone 8. Andelen for august 2014 er antagligvis enda litt lavere gitt at trenden har fortsatt i samme takt som i 2013. Uansett vil det være bråstopp for en stor andel av Microsoft sine Skype-kunder. Enkelte har meldt — via diverse forum — at tjenesten allerede har sluttet å fungere ved at de ikke lenger kan logge inn. Skype er også fjernet fra Marketplace. Det er heller ikke mulig å oppgradere fra versjon 7 til versjon 8.

Brutal transformasjon

Microsoft er under en transformasjon hvor mobil har fått større fokus enn hva det har hatt tidligere. Tidligere i sommer kunne vi lese at toppsjefen i Microsoft, Satya Nadella, vil fjerne 18.000 stillinger — tilsvarende 14% av arbeidsstokken. Dette er det største kuttet i Microsoft sin historie, og innen 30. Juni 2015 skal omorganiseringen være gjennomført. Det vi ser allerede nå er en del av Nadellas nye strategi satt til livs.

Kostnadene må ned

Som for alle andre sleskap må også giganten Microsoft kutte kostander. Organisasjonen må trimmes for å møte morgendagens kunder og behov. Færre platformer og gjenbruk av kildekode vil være viktig for videre suksess. Hvorfor? Brukere blir mer mobile, men samtidig kan ikke Microsoft kun gå mobilt. De kan derimot lage en slags hybrid tilnærming til det raskt voksende mobile markedet — i mangel på bedre ord. Windows 8 og Windows Phone 8 bruker mye av samme kildekode og ved å kutte støtten til gamle platformer, som f.eks Windows Phone 7, vil utviklingskostnadene reduseres betraktlig.

Jeg tror avgjørelsen om å kutte Skype har lite med begrensninger i maskinvaren på Windows Phone 7 å gjøre. Det handler om å tvinge brukere over til Windows Phone 8, redusere utviklingskostander i alle ledd, samt redusere den tiden det tar å utvikle nye apper. På denne måten vil «time-to-market» reduseres betraktlig som igjen vil være avgjørende for Microsofts videre suksess. Dette er kun mulig ved å fokusere smalere — og i dette tilfellet vil det bety å benytte samme kodebase på tvers av alle enheter som er desktop, mobil og nettbrett.

Det er uansett kjipe nyheter for de 12 millionene som fortsatt har en Windows Phone 7, og som ved utgangen av 2013 var representerte 20% av Microsofts kundebase på mobiltelefoner. Nyheten om Skype har fått enkelte til å eksplodere. Det er også fullt forstålig da det kun er Microsoft sitt eget miljø og dets brukere som er påvirket av de nye, flotte funksjonene som blir lansert.

Microsoft har tidligere vunnet desktopmarkedet ved å tvinge både PC-leverandører og kunder til å benytte Windows på sine produkter. Kan tilsvarende strategi gi selskapet en etterlengtet suksess i mobilmarkedet?

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
No comments yet.

Leave a Reply