Slutten for #RauseMenn?

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Ved årsskifte kom jeg med noen spådommer for 2014 ift teknologi og ikke minst bruk av teknologi. Jeg spådde også at vi i sosiale medier burde rette søkelyset mot digital mobbing. Nå — litt over én måned senere — har et initiativ både blitt startet og gravlagt på under to uker!

Takk til Espen Eik for bildet laget til #RauseMenn

Takk til Espen Eik for bildet laget til #RauseMenn

For litt under to uker siden startet Hans-Petter Nygård-Hansen gruppen #RauseMenn på Facebook. Gruppens formål hadde til hensikt å samle likesinnede som skulle bidra til et sunnere debattmiljø hvor formålet var å gå foran med et godt eksempel på en saklig debattarena. Men dette skulle vise seg å bli vanskeligere enn først antatt — problemet stikker dypt!

Personer med uærlige hensikter var blandt medlemmene

Gjennom helgen som nå har gått har gruppens administratorer lært utrolig mye. Vi har blitt kjent med «miljøer» vi ikke kjente til tidligere, som jeg må ærlig innrømme at jeg ikke trodde fantes. Med over 700 medlemmer ved inngangen til helgen var det også samlet grupperinger som ikke hadde til hensikt å tjene gruppens formål.

Facebook-gruppa gikk fra å være helt åpen, til å bli lukket — men synlig, til å bli nedlagt. Det siste grunnet misbruk av hashtaggen #RauseMenn fra personer som tidligere var blitt utestengt. Vi kunne ikke lenger holde gruppen åpen.

Problemet stikker dypt!

Gjennom de to korte ukene som har gått har gruppens syv administratorer — som Hans-Petter viste tillit til — måttet bedrive aktiviteter i form av å være “nettpoliti” i stedet for å fremme gode hensikter. Jobben med å avdekke falske Facebook profiler, finne enkelte individers motiv for deltagelse i gruppen tok altfor mye tid.

Vi brukte mer tid på å leke politi, i stedet for å jobbe for gruppens formål.

Etter mye debatt blandt gruppens #RauseMenn lørdag kveld, kom konklusjonen tidlig søndag morgen: «Jeg stenger gruppen» — lød det fra Hans-Petter.

Kanskje til det beste?

Kanskje Facebook gruppen ble opprettet for tidlig? Kanskje problemet må angripes fra en annen vinkel?

Vi har i det minste lært utrolig mye gjennom de to ukene som har passert, og at dette stikker mye dypere enn hva noen av oss kunne forestilt seg.

Å gi opp er nok ikke et alternativ, og som Hans-Petter skriver i sin bloggpost;

«Selv vil jeg ikke slutte å kjempe for moderasjon og saklighet, og jeg håper at gruppens grunnleggende ide kan bli en signatur for et idé fellesskap ved aktivitet og at flere vil bidra.»

Samtidig som jeg skriver dette tar jeg en titt bort på min egen datter — som er mye av årsaken til at jeg er engasjert i temaet.

IMG_2583

Hun sitter å leker for seg selv, uvitende om hva de siste to ukene har gjort av inntrykk på pappa. Helt uberørt sitter hun der og har ikke fått med seg trollene som lusker på nettet — enn så lenge!

 

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

3 Responses to Slutten for #RauseMenn?

  1. Gaute Holmin 09/02/2014 at 11:51 #

    Bli heller med oss i en veletablert humanitær organisasjon. Vi har dokumenterte resultater mot tradisjonell mobbing og satser nå på å jobbe mot digital mobbing. Se her: http://cyberlions.no/

Trackbacks/Pingbacks

  1. Troll og rause menn i nettdebatt - 18/07/2014

    […] Rause menn tapte kampen mot trollene, og måtte legge ned Facebook-gruppen sin. Målet deres var å samle en gruppe menn (og noen damer) som skulle bidra til saklig debatt på […]

Leave a Reply