Slik blir teknologiåret 2014

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

I år, som i fjor, skal jeg forsøke meg på noen spådommer. 2013 har vært et begivenhetsrikt år hvor det har skjedd mange nyvinninger og jeg er overbevisst om at 2014 vil bli mer spennende enn 2013. Flere vil benytte sosiale medier — flere bedriftsledere vil blogge, flere bedrifter vil migrere til skyen og Apple vil — igjen — innovere.

ID-100201792

Kommunikasjonskanalene en bedrift vil benytte i 2014 for å nå sine kunder, partnere og ansatte vil være flere enn noen gang tidligere. Flere bedrifter vil ta i bruk sosiale medier i større grad og da gjerne først og fremst vha en bedriftsblogg. Ved at bedriftene også flytter flere av sine tjenester til skyen vil vi også se økt bruk av chat, tale og video — de tre pilarene som utgjør grunnstammen for kommunikasjon hos enhver bedrift.

Sosiale medier

Facebook er ut — twitter, instagram, snapchat og ask er «in».

Med økende bruk av sosiale medier, tror jeg først og fremst 2014 vil bli året der vi setter digital mobbing på agendaen. I 2013 har vi sett unge tenåringer ta sitt eget liv etter å ha blitt hengt ut i sosiale medier — det er spesielt ask.fm som har fått skylden.

Hvis 2014 skal være året hvor vi lærer våre barn de rette holdninger til digital mobbing, må vi først og fremst starte med oss som er voksne. Vi skal være forbilder for våre barn og er kanskje samtidig de dårligste eksemplene på hvordan vi oppfører oss bak et tastatur. Gjennom 2013 har enkelte hevdet at det å være på sosiale medier — i bedriftssammenheng — er som å være på julebord med sjefen hver eneste dag. Jeg ser samtidig at enkelte kommer bedre ut av å være på julebord med sjefen sin, enn sin egen tilstedeværelse på sosiale medier.

Min venn — Hans-Petter Nygård Hansen — har skrevet noen tanker om dette tidligere.

Skyløsninger (Cloud)

De neste to årene vil majoriteten av bedriftene ha flyttet seg til skyen. De som enda ikke har lagt en strategi for å levere tjenester i skyen i løpet av de neste to årene er i ferd med å se toget forlate perrongen.

Innenfor samordnet kommunikasjon — som er mitt fagfelt — er det også skyen som gjelder i 2014. Jeg tror vi vil se mange nye konkurrenter i året som kommer. I følge Gartner vil leverandører med erfaring fra «on-premise»-installasjoner lede ann i konkurransen, da disse vil ha unik erfaring de «ferske» aktørene ikke har tilegnet seg enda.

Uansett, tiden for tunge og dyre innkjøp av telekom løsninger er forbi. Månedsabonnement per bruker for tjenester man benytter i bedriften vil sette sitt preg for 2014. Vi har sett dette gjennom hele 2013 ved f.eks Office365 og Google Apps.

Telefoni, chat og video

De tre pilarene som utgjør kommunikasjonen bedriften benytter med sine kunder, partnere og egne ansatte vil se store endringer de neste årene. Vi ser nye løsninger oppstå på bakgrunn av spesielt én teknologi som heter WebRTC — merk deg denne betegnelsen, du vil høre mer om den i årene fremover. WebRTC muliggjør sanntidskommunikasjon som tale, chat og video rett i din nettleser uten å installere noen form for programvare utover din nettleser.

Appear.in er et veldig godt eksempel på dette. De tilbyr gratis videokonferanseløsning for inntil 6 deltagere uten noen form for registrering. De tilbyr også en chat tjeneste i selve konferanserommet man er deltager i — anbefales! 🙂

Tjenester som appear.in har etablert, vil vi se flere av i 2014. Spørsmålet er bare hvor lang tid det vil gå før brukerne av de tre pilarene — chat, telefoni og video — krever innovative løsninger fra IT-leverandørene sine  i sin dialog med kunder og samarbeidspartnere. Jeg vil påstå at utbredelsen av WebRTC — og dets enorme potensial — vil være kundestyrt, ikke leverandørstyrt.

Kommer kravene fra kundene så kommer også de innovative løsningene.

Mobil

Økende tjenestetilbud på mobile enheter vil fortsette i 2014. Samtidig som flere bedrifter flytter til skyen vil også krav om økende støtte til mobile enheter øke — uavhenig av tjenesten som skal leveres.

Innenfor Unified Communications eller samordnet kommunikasjon vil de som tilbyr tjenester via skyen, også måtte levere gode mobilapplikasjoner. Dette vil utgjøre forskjellen på om man briljerer eller er middelmådig tjenesteleverandør.

Tim Cook — sjefen i Apple — har et stort press for igjen å innovere. «Produktoppgraderinger» i form av en retina-skjerm og fingertrykksavleser vil ikke være tilstrekkelig ved neste iPhone lansering. Samtidig er det også ventet at Apple skal lansere nye produkter. Ryktene sier at Apple TV er satt på vent da det er ventet at Apple skal komme med iWatch i 2014.

Det har nå gått litt over to år siden Tim Cook tok over roret hos Apple og hans strategier vil i 2014 se dagens lys. Mye av det som har blitt levert etter Steve Jobs’ død har vært nettopp Steve Jobs sine idéer. «Dingser» som man kobler på kroppen — wearable devices — vil være et stort fokus i 2014 og her kan ikke Apple sove i timen. Samsung forsøkte seg med Galaxy Gear, men lyktes på ingen måte. Det ble en såkalt «smart» klokke som ikke ble noe annet enn en klokke. New York Times’ David Pogue skrev i sin anmeldelse følgende; “Nobody will buy this watch, and nobody should”.

Samsung — på tross av alle sine salg og markedsføringstiltak— er å betrakte som et «copy-cat» selskap. De venter typisk på at Apple skal komme med noe nytt, for deretter rakst implementere de beste funksjonene og tjenestene inn i sine egne produkter.

«Wearable devices» vil bli snakkisen i 2014 og her må Tim Cook levere — som i 2014 vil få lønn ut fra prestasjon. Samtidig har Apple inngått en avtale med China Mobile som gir de tilgang til 700 millioner «nye» brukere, som igjen sendte Apple aksjen oppover.

 

Bilde: FreeDigitalPhotos

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

, , , , ,

2 Responses to Slik blir teknologiåret 2014

 1. Tove Stødle 30/01/2014 at 19:55 #

  Hei,

  Interessant lesning, og jeg tror nok du har mye rett her.

  I firmaet jeg jobber i, som er spredt på mange lokasjoner både i inn-og utland, har vi nå hatt VDI løsning i 1 ca års tid, med både positive og negative erfaringer. 3D modelleringsprogram og flere andre av de store tunge engineerings-applikasjonene er fremdeles ikke mulig å få til å kjøre på denne løsningen. Det er flere årsaker til dette, ikke bare problemer med kapasitet.

  Vi benytter også ip-telefoni, og her ser jeg at det er noe å gå på i forhold til stabilitet. Vi merker eksempelvis morgen- og ettermiddagsrushet på linjene.

  Jeg mener absolutt det er veien å gå med slike løsninger, men det er et stykke igjen til vi kan si det er helt friskmeldt.

  Har du eller noen andre noen formeninger om eller erfaringer med bruk av VDI-løsninger i større bedrifter framover?

  • Eivind Jonassen 03/02/2014 at 09:46 #

   Hei Tove,

   VDI er ikke min sterke side, og jeg skal derfor være forsiktig med å uttale meg om saken.

   Det eneste jeg vet er at teknologien er mer enn moden nok til å fungere i de fleste miljøer, også sammen med IP-telefoni. Men det er en viktig faktor som må være på plass i svært “belastede” miljøer som dere tilsynelatende har, og det er nettverket. Er infrastrukturen i bedriften god så skal også tjenestene fungere sømløst 🙂

   Det er i hvertfall ideologien 🙂

Leave a Reply