Det er på tide at sjefen deltar i sosiale medier

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Som bedrift er man enten i utvikling eller avvikling. Enkelt sagt betyr dette at du enten utvider din virksomhet — med flere ansatte, eller så skalerer du ned, for kanskje til slutt å legge ned deler eller hele driften. Er bedriften under utvikling — og skal utvide — så er det på tide at sjefen ser hvordan sosiale medier kan bidra i selve ansettelsesprosessen.

ID-100131999

DagensIT.no skrev i forrige måned om norske sjefers frykt for ansatte som var på LinkedIN. Jeg skrev en oppfølger med hvorfor Norske sjefer IKKE skal frykte LinkedIN. Jeg synes det er på tide at norske sjefer heller deltar på sosiale medier — enn å være skeptisk. Som en god venn av meg ofte sier; «En ting er hvertfall sikkert — internett vil aldri bli asosialt igjen!», og det synes jeg han har helt rett i.

Digitale spor

Det er ingen hemmelighet i vår digitale hverdag at vi legger igjen spor etter oss. Avsløringer om PRISM og en mulig innføring av DLD er to eksempler på digitale spor vi etterlater oss.

Mange av oss legger samtidig igjen spor som kan benyttes av fremtidige arbeidsgivere. På sosiale medier kan en fremtidig arbeidsgiver fort danne seg et bilde av hvem en potensiell arbeidstaker er — hvilke verdier står vedkommende for, hva blir delt, likt og kommentert. Dette er en gylden anledning til å finne ut om en kandidat er i tråd med bedriftens kultur og verdier.

Før og nå

Før disse «skumle» sosiale mediene ble trykket til vårt bryst, så var alle «trygge». Sjefen behøvde ikke være redd for at en headhunter skulle stjele en ansatt pga profilen på LinkedIN, og den ansatte kunne være trygg på at sjefen ikke fikk med seg hva som foregikk en fuktig aften på byen. Han fikk heller ikke se ett raseriutbrudd som kanskje bare dine aller nærmeste skulle lyttet til.

Jeg synes den tidligere angriperen til Liverpool fotballklubb — Ryan Babel — er et godt eksempel. Etter et tap for erkerivalen Manchester United gikk han ut på twitter med følgende utsagn; «And they call him one of the best referees. That´s a joke» — myntet på kampens dommer, Howard Webb. Utsagnet gjorde at Babel fikk en bot på £10,000. Hvor Babel tidligere kanskje fikk «lettet på trykket» ved å prate med sine lagkamerater, kunne han nå benytte sosiale medier for å nå ut til millioner av mennesker — smart 🙂

Ansettelser eller avskjedigelser

Det som tidligere var bekymringsløs klaging til venner eller bekjente kan i dag gjøre at man også kan få sparken. Det er mange eksempler hvor ansatte til og med har laget videoer og lagt ut på Youtube hvor de selv sier opp og i prosessen kanskje skader omdømme til firmaet de har jobbet for. I forrige uke skrev Aftenposten om Marina Shifrin som valgte å legge ut en video på YouTube hvor hun dansende sa opp jobben sin. En snau uke senere har oppsigelsen fått 10 millioner visninger, og den tidigere sjefen laget derfor sin egen video som tilsvar.

Utnytt mulighetene!

Ved å selv delta på sosiale medier kan man begynne å få en forståelse av hvor viktig det er å være tilstede. Som sjef kan man enten fornekte at internett har blitt sosialt, eller så kan man begynne å delta og snu det man tidligere har sett på som en trussel — til en fordel.

 

Bilde: FreeDigitalPhotos

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

, , , ,

No comments yet.

Leave a Reply