BYOD — IT-produsentene er noen sinker!

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Bruken av personlige nettskyer har eksplodert. Vi lagrer, synkroniserer og deler dokumenter — men ikke via bedriftens interne systemer. BYOD-fenomenet gjør at backup foretas av den ansatte via iCloud og bedriften har ikke lenger kontroll over bedriftens data. Mange samarbeider via Facebook, Google eller andre skytjenester. De store IT-produsentene ser rett og slett ikke ut til å forstå brukerene.

ID-100145261

I et marked som er komplekst — fornorsket til samordnet kommunikasjon — skal bedriftene tilby løsninger til sine ansatte som skal sørge for at de blir mer produktive og derav effektive. Ved at ansatte enklere skal kunne dele dokumenter vha dokumentdeling, kommunisere på tvers av enheter som PC, mobil eller tablet skulle man tro at alt ligger til rette for at den ansatte skulle være fornøyd og produktiv i sin hverdag.

Virkeligheten ser derimot ut til å være en helt annen.

«Bring Your Own Shit»

En god venn av meg — Hans-Petter Nygård Hansen — har skrevet om trenden BYOD på sin blogg. Forkortelsen står for Bring Your Own Device — oversatt til hvermansen betyr dette at den ansatte får ta med seg sin egen mobil, PC eller whatever til arbeidsplassen, og får bruke enhetene som sine arbeidsverktøy.

Bedriftsledere får ikke lenger kontrollere hva som er den ansattes verktøy, den ansatte vil bestemme selv. Hvorvidt dette er positivt eller negativt kommer helt ann på hvem man spør. Den ansatte sier ja, lederene sier ofte nei. I følge en undersøkelse Hans-Petter gjorde på egen blogg, hvor 750 responderte, sier «kun» 40% at de selv fikk bestemme hvilket nettbrett de skulle bruke. At BYOD er på god vei inn i bedriftene er det ingen tvil om.

Hvor gikk ting galt?

For noen år tilbake var det ikke slik at de ansatte brukte sine egne devicer på jobb, ei heller Facebook eller Google for å samarbeide i sitt arbeidet. Her sørget IT-produsenter som Cisco og Microsoft for at bedrifter kunne tilby sine ansatte gode verktøy. Men en eller annen gang nedover veien gikk ting «galt».

Er det Steve Jobs, med sin iPhone og Appstore som har skylden for at vi i dag ikke er tilfreds med de interne bedriftssystemene. Eller er det alle skytjenestene som vi omfavner hver dag — ofte i privat sammenheng — som rett og slett gjør at de største aktørene blir skjøvet på sidelinjen?

Fra privat til business

I SimCom gikk vi nylig over til Google Apps for Business rett og slett fordi alle sammen satt med våre private google-kontoer for å dele dokumenter. Hos sitter enkelte med Linux, noen med Windows og jeg med en Mac — formateringene i dokumenter på tvers av OS var og er et mareritt.

Med Google Apps ble saken løst enkelt og utrolig effektivt. Et stort pluss er jo at vi ikke lenger bruker e-post for å dele dokumenter oss i mellom og vi slipper også nå å lage forskjellige versjoner som sendes frem og tilbake til enhver tid.

En anne fordel som jeg ikke visste om før vi signerte med Google er deres device management. Du kan enkelt sperre tilgang fra administrasjonssiden på de tilknyttede devicer. BYOD problematikken som flere nevner når det gjelder sikring av data på BYOD devicer blir plutselig ikke et fullt så stort problem lenger.

Google admin portal

Administrator kan veldig enkelt fra denne siden både blokkere og fjernslette devicen hvis en ansatt skulle være uheldig å miste sitt lille «barn». Tommel opp til Google for å gjøre dette enkelt 🙂

En Google konto er gratis for privatpersoner, du har veldig mange av de samme funksjonene som en bedriftskonto. Jeg tror det er her Google har gjort noe smart, de har tatt den «private»-sfæren over til bedrifter — og lyktes stort.

Hvor blir det av IT-produsentene?

Desto flere jeg prater med angående bedriftsinterne IT-systemer så blir bildet tydeligere for hver gang — BYOD og private skytjenester ligger milevis forann bedriftsalternativene.

«Jeg savner egentlig ingenting — jeg har en mobil til å ringe med og til alt annet har jeg Facebook, Google, Evernote, Dropbox, Skype etc — hva mer trenger jeg?»

Hva mer trenger du?

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

No comments yet.

Leave a Reply