Er menn dårligere ledere enn kvinner?

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

…eller; er menn pysete ledere som gjør alt for å unngå konfrontasjoner?

Jeg leste for kort tid tilbake en interessant bloggpost fra Ingfrid Landsnes om «Pysete mannfolk» hvor hun hevder at vi menn helst unngår konfrontasjoner som ledere. Kvinner er etter sigende bedre enn oss menn når det kommer til mellommenneskelige relasjoner. Kan det stemme, står det så dårlig til med oss menn?

ID-100159204

Personlig har jeg relativ kort fartstid fra arbeidslivet — nærmer seg 15 år — hvor jeg i litt over halvparten av denne tiden har vært i ledene stillinger. Noe har jeg da imidlertid klart å fange opp i gjennom disse årene og en av de viktigste erfaringene jeg har tatt med meg er kommunikasjonen mellom leder og ansatt. Dialog går begge veier og det er like fullt den ansattes oppgave som det er dens leder.

Kommunikasjon er viktigst

Jeg føler meg heldig. Jeg har mer eller mindre hatt den samme sjefen siden jeg var ferdig med læretiden min 2001. Jeg har fått tillit etterhvert som jeg har påtatt meg ansvar. En god grunn for dette mener jeg er dialogen jeg har hatt med min nærmeste sjef — til enhver tid. Døra til kontoret har samtidig alltid vært åpen og det har jeg benyttet meg av.

Samtale og kommunikasjon med min sjef om både mindre og større oppdrag eller oppgaver vet jeg at har blitt satt pris på. Som sjef eller leder er det viktig å kunne få med seg hva som foregår i bedriften og det ærligste svaret får man fra sine kolleger. Da kreves det selvsagt at lederen tåler ærlige svar, og at det foreligger en åpen kommunikasjonskultur i bunn av.

Lederens oppgave

Det er lederens oppgave å skape en arena hvor slik dialog er mulig – og naturlig. En av de viktigste erfaringene jeg har lært meg — både gjennom mine egne erfaringer, tidligere leder og ved å lese bøker om faget — er det å kunne «åpne opp sitt eget hode» i hverdagen. Når en oppgave skal delegeres eller en situasjon av en eller annen grad oppstår, er det viktig at du som leder klarer å åpne opp ditt sinn.

Når en uventet situasjon oppstår — hvordan håndterer du det? Her er den viktigste egenskapen du har som leder å heve takhøyden — det er lov å gjøre feil. Igjen — åpne opp hodet ditt —fortell hvorfor du reagerer på situasjonen slik du gjør. Hva forventet du egentlig? Var oppgaven forstått av alle? Hvis nei, er det noe du kan tenke deg å gjøre annerledes til neste gang? Hva du enn kommer frem til er det viktig å ta seg en tenkepause før du reagerer. Enhver aksjon blir etterfulgt av en reaksjon.

Når oppgaver skal delegeres — hvilket resultat forventer du, vær tydelig. Min erfaring er at dersom jeg ikke har vært tydelig på mine forventninger, blir resultatet «feil». Dette er ikke den ansattes feil — det er min. Det er jeg som ikke har vært tydelig nok.

Tenk, trykk, tal

I førstegangstjenesten var jeg i sambandet. Her var det et begrep som ble gjentatt gang på gang — tenk, trykk, tal. Tenk gjennom hva du vil formidle før du taler. Dette er noe som er like aktuelt for meg i dag. Tenke igjennom hva jeg ønsker ut av den neste setning før jeg påbegynner den.

Ingfrid skriver at norske sjefer ofte engster seg for konfrontasjoner med de ansatte. Jeg tror noe av grunnen til dette er at man ikke klarer å holde på dialogen gjennom en tøff konfrontasjon. Mitt råd er å skape en trygg arena for begge samtaleparter slik at ikke den som skal konfronteres føler seg angrepet.

Det er lov å feile

Det er lov å feile — og det er også lov å feile som leder. Jeg har gjort det gang på gang. Men man kan ikke gjøre annet enn å lære av disse erfaringene, dytte de godt ned i ryggsekken og komme seg videre. Hvis du samtidig vet at du kanskje tok en diskusjon litt langt — så be om unnskyldning. Jeg har gjort det selv. Det føltes litt kleint å si det første gangen, men samtidig ga det meg en god følelse fordi jeg så på vedkommende at det var det rette å gjøre etter jeg hadde sagt det.

Med tiden har jeg har blitt flinkere til å tenke, trykke og tale — de menneskelige relasjonene, men går fortsatt på en «smell» av og til.

De fleste ledere tar ikke internkommunikasjon på alvor 

I følge en undersøkelse fra forskning.no mener kun 12 prosent av bedriftsledere at intern kommunikasjonen er viktig. Har Ingfrid rett? Er det kun 12 prosent av bedriftslederne som ikke er pyser? (sett at majoriteten av bedriftsledere er menn)

Eller kanskje det er fordi menn har mindre fokus på mellommenneskelig relasjoner og er mer resultatorientert enn kvinner? Hvis Ingfrid har rett i sin påstand, så vil jeg tro intern kommunikasjonen i bedriften — hvor de fleste ledere i dag fortsatt er menn — vil få enda mindre fokus fremover. Anita Krohn Traaseth (adm. dir i HP Norge) skriver i sin bloggpost; «Hvordan håndtere lederollen når vi skal være HR sjefer, IT sjefer, produktspesialister, strateger, markedsførere og selgere i en rolle med mindre lokal bistand og reelt ledermandat for hvert år som går?»

Kvinner er kjent for å håndtere flere oppgaver enn menn, på en bedre måte. Kanskje det er derfor de fremstår som bedre ledere og er bedre på intern kommunikasjon?

Eller kanskje vi menn bare er en gjeng med pyser?

Bilde: FreeDigitalPhotos

Se hvordan dialogen foregikk på sosiale medier

Nedenfor kan du se dialogen som foregikk i sosiale medier før og etter denne bloggposten ble lagt ut. Takk til Ingfrid Landsnes som laget dette via storify.com

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

,

3 Responses to Er menn dårligere ledere enn kvinner?

 1. Ingfrid Landsnes 01/08/2013 at 10:41 #

  Hei Eivind

  Først og fremst Tusen Takk for at du bruker min artikkel om Ledelse og kommunikasjon – Min artikkel utvikler seg og blir bedre med ditt innspill. Her har du utdypet noe av det viktigste og kanskje vanskeligste innen Lederskap – Internkommunikasjon- “Det er lederens oppgave å skape en arena hvor slik dialog er mulig – og naturlig.”

  Takk for at du deler egen erfaring – alltid lærerikt for oss andre! Bruker denne bloggposten videre jeg – Har “satt den godt fast” i Evernote 😉

  • Eivind Jonassen 01/08/2013 at 10:46 #

   Takk for hyggelig tilbakemelding. Bra du føler jeg fikk bidratt litt utover din egen bloggpost 🙂

   Dette er jo ikke mitt «fagfelt» her på bloggen, men det er alltid gøy å prøve ut noen nye emner.

   • Ingfrid Landsnes 01/08/2013 at 10:57 #

    Som leder tenker jeg du er innom dette fagfeltet også hver dag 🙂 Å dele egen erfaring er kanskje det som gir mest til oss andre i den praktiske hverdagen!

Leave a Reply