Derfor lykkes vi ikke med samordnet kommunikasjon

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

I en hverdag hvor giganter som Microsoft og Cisco kjemper som to gladiatorer over hvem som kommer dypest ned i lommeboken din, så kjemper de samtidig en krig ingen av de kan vinne.

ID-10059723

Nordialog og Telehuset gikk nylig ut i Mobizmag og slo på stortromma — «Nå kommer samordnet kommunikasjon, også kalt Unified Communication».

For meg som har jobbet en stund i denne bransjen så har jeg hørt dette budskapet før, budkskapet var bare signert av en annen. Lite skjedde den gangen og lite vil skje denne gangen også. Vi snakker om samhandlingsløsninger, Unified Communication eller som mobiloperatørene kaller det — samordnet kommunikasjon.

Å forenkle begrepet Unified Communication i Norge ved å innføre begreper som «samordnet kommunikasjon» medfører ikke at det vil lykkes noe bedre. Problemet ligger ikke i begreper, problemet er produsentene. De samme produsentene og leverandørene som ikke blir enige om å benytte teknologisk åpenhet — åpne standarder — og vil derfor aldri kunne lage gode samhandlingsløsninger — løsninger som kan kommunisere uavhengig av leverandører, produsenter og teknologier.

Hva betyr teknologisk åpenhet?

ID-10095159Vi kan ta for oss mobiltelefoner, det er noe alle har et forhold til. Tenk deg om mobiltelefoner ikke kunne benyttes på tvers av produsenter. Apples iPhone kunne bare ringe Apples iPhone. Samsung kunne bare ringe Samsung telefoner og Nokia kunne bare ringe Nokia. Hverdagen slik vi kjenner den i dag — vår mobile hverdag — ville ikke eksistert. Det å kunne ringe hverandre fra en mobiloperatør til en annen, uavhengig av hvilken mobilprodusent du benytter, er i dag den største selvfølge.

Det er nettopp derfor mobilindustrien har lyktes. De bruker den samme åpne standarden — GSM — som muliggjør at vi kan benytte mobilen til det vi gjør i dag. Vi får stadig større utnyttelse av mobilnettet, enten vi benytter HD voice for tale eller 3G og 4G for data. Vi kan være «online» hvor som helst og når som helst.

Av og til ser vi enkelte aktører i mobilbransjen som forsøker å tvinge frem hva enkelte mobilopertører «skal gjøre», les: nanosim, mikrosim og 4G i Norge. Dette er allikevel ingen ulempe for oss som er brukere, da de bruker sin markedsposisjon for å presse mobiloperatørene til å gjøre endringer i sin infrastruktur, slik at vi som forbrukere får en bedre opplevelse av mobilnettet.

Åpenhet gjelder ikke i bedriftskommunikasjon

Åpenheten og åpne standarder ser derimot ut til å stoppe hos mobiloperatørene.

Går vi til verdens største produsent av IP-telefoni løsninger — Cisco — så låser de ned sine systemer slik at det kun er Cisco løsninger som kan prate med Cisco løsninger. Cisco eier mer eller mindre IT-rommet i de aller fleste organisasjoner og kjemper for å innta din desktop.

Her møter de derimot motstand fra en annen aktør — Microsoft — som alle kjenner til og som i dag mer eller mindre «eier» desktop-en verden over.

ID-100124010Disse to gigantene kjemper side om side med sine propitære, produsent-eide, låste standarder. Det vil si at Cisco ønsker ikke og vil ikke kommunisere med Microsoft og Microsoft vil ikke kommunisere med Cisco — i hvert fall ikke hvis vi skal se til mobiloperatørene og deres produsenter som referanse.

Samordnet kommunikasjon, eller UC, handler mye om at alt av en bedrifts IT-systemer skal samhandle, de skal kommunisere med hverandre, for at du og jeg skal bli mer produktive.

Så lenge gigantene kjemper om hvem som skal eie deg som kunde, vil vi aldri lykkes med samordnet kommunikasjon. Med lukkede standarder vil vi aldri bli så effektive som samhandlingsløsningene er ment å gjøre oss. Her må vi som forbrukere sette krav til leverandørene vi velger.

Skal man lykkes med samordnet kommunikasjon må teknologien fungere på tvers av produsenter, leverandører og enheter. Vi kan ikke fornorske UC-begrepet og tro det vil løse utfordringene bedriftene står ovenfor.

Vi må tvinge frem åpenhet

Vi som representerer IT-bransjen må jobbe for å finne de beste løsningene og satse på de beste komponentene som er basert på åpne standarder slik at bransjen kan tilby løsninger som er enklere å forstå, enklere å drifte og enklere å implementere. Det vil alle aktører tjene på, for ikke å glemme kundene.

Ved å satse på åpne standarder vil alle parter oppnå mer fleksible løsninger og enklere og raskere implementasjon. Dette vil medføre lavere investering og vedlikeholdskostnader, noe som igjen vil føre til at norske IT-utviklere kan fortsette å utvikle nye og innovative løsninger for vårt marked.

Kunder ønsker seg løsninger som er basert på åpne standarder. Risikoen er betydelig lavere enn å bli tvunget inn i et spor basert på lukket teknologi. Kundene vil kunne spare investeringsmidler ved at de fritt kan velge utstyr og programvare fra enhver produsent som støtter åpenhet.

Hvis «samordnet kommunikasjon» skal baseres på lukkede og propritære produsenteide standarder, presset frem av noen få men store amerikanske aktører, vil samhandling feile – igjen!

ID-10088153

Skal vi lykkes må også kundene være sitt ansvar bevisst og kreve at de løsninger de investerer i nettopp er basert på åpen og ikke lukket teknologi – det er det kun de lukkede produsentene som vinner på!

 

Denne artikkelen ble også publisert på digi.no den 24.06.2013

Bilde: FreeDigitalPhotos

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

, , ,

4 Responses to Derfor lykkes vi ikke med samordnet kommunikasjon

 1. Thor 26/06/2013 at 13:29 #

  “Kunder ønsker seg løsninger som er basert på åpne standarder”

  Tja, vil de egentlig det? Microsoft, som er den aktøren med mest vind i seilet om dagen, har konsekvent valgt å bruke proprietære protokoller og mekanismer. Til og med når de er dårligere enn standarden. De kunne jo f.eks. valgt XMPP for IM/presence, slik Cisco og de fleste andre gjort.

  Trøsten får være at de faktisk straffer seg selv, løsningen blir dårligere enn den hadde behøvd å være. Nå har de innrømmet en grov tabbe og byttet video-kodek, kanskje vi får se flere justeringer? 😉

  • Eivind Jonassen 26/06/2013 at 13:34 #

   Hei Thor.

   Kunder ønsker seg løsninger basert på åpne standarder, de vet det bare ikke 🙂

   Som du poengterer her — det er ingen som kan være uenig i at åpne standarder er veien til målet. Vi får bare vente og se hva som skjer i tiden fremover. Jeg er sikker på at UC ville lyktes om vi bare kunne enes om standardene 😉

 2. Rita Sivertsen 29/10/2013 at 20:15 #

  Leste denne artikkelen din. Et av de største salgs -og løsningskonseptene ligger jo mellom linjene her for SimCom! Men du har kanskje tenkt på det tidligere? Å levere en applikasjon som får disse to spesifikke aktørene sine løsninger til å snakke sammen? De skaper jo et marked for en aktør som SimCom -og kanskje andre som allerede gjør business pga dette dilemmaet?

  • Eivind Jonassen 29/10/2013 at 20:48 #

   «Good catch» 🙂

   Det ligger absolutt en forretningsmulighet for et selskap som SimCom å tjene penger grunnet produsentenes manglende bruk av åpne standarder på enkelte områder.

   Samtidig mener jeg at teknologisk åpenhet er viktigere for å sikre en høyere innovasjonsgrad fra leverandørene på tvers av produsenter.

Leave a Reply