Er dette starten på slutten?

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Unified Communications, samhandlingsløsninger og samordnet kommunikasjon er begreper du kanskje har hørt om dersom du har gått til anskaffelse av en ny kommunikasjonsløsning til din bedrift.

webrtc

Bilde: Flickr.com

Det naturlig å trekke paralleller med f.eks. Cisco, Microsoft eller Avaya — de er ledende innenfor Unified Communications. De kan derimot ha fått en utfordrer — WebRTC.

WebRTC er et prosjekt — supportert av Google, Mozilla og Opera — hvor teknologien åpner muligheten for sanntidskommunikasjon som tale, video, lynmeldingstjeneste og dokumentdeling rett i din nettleser. WebRTC er foreslått som et gratis åpen kildekode prosjekt og i teorien betyr dette at absolutt alle kan kommunisere med hverandre via en nettleser, og med tiden, også fra alle type enheter, som f.eks. smarttelefon eller TV.

En teknologi, ikke en tjeneste

På en annen side er WebRTC en teknologi, det er ikke en tjeneste eller løsning. Og det er kanskje også derfor Cisco og Microsoft ikke skjelver i buksene riktig enda. Med åpne standarder og åpen kildekode kommer det ofte smarte, innovative løsninger. Og det er dette som gjør WebRTC så utrolig interessant.

Det gir oss som utvikler løsninger uante muligheter for å kunne skape noe unikt, kanskje en idé eller løsning de «store» enda ikke har klart å klekke ut.

Forenkler din kommunikasjon

Du har sikkert streifet innom websider som tilbyr en chat-tjeneste, hvor du ofte kommer i kontakt med support eller kundesenteret til en bedrift — rett fra din nettleser. Med WebRTC så kunne man tatt steget litt videre. Du vil få mulighet til å initiere en telefonsamtale til supportavdelingen i stedet — rett fra din nettleser. Du vil da ikke lenger behøve å ringe med din mobil eller fasttelefon for å prate med kundeservice.

Et webinar har du kanskje deltatt på en gang eller to tidligere. Ofte når man deltar på et webinar må man laste ned programvare til sin PC, for i det hele tatt kunne delta. Med WebRTC unngår du enhver form for installasjon av tillegg til din nettleser — teknologien gjør det lettere for oss å kommunisere — uten problemer.

Må kunne ekspandere raskt

webrtc twelephone

Twelephone.com

Skype er en tjeneste de aller fleste av oss kjenner til. De har utrolige 300 millioner aktive brukere +/-. Skal WebRTC bli en anerkjent teknologi så er dette tall man må slå. Men hvordan skal man konkurrere med sånt da? Enkelt!

Et selskap som Twelephone har laget en applikasjon som bringer WebRTC til Twitter. Du logger deg enkelt på Twelephone med din Twitter-konto og du kan derfra sende lynemeldinger, foreta samtaler eller videosamtaler til enhver bruker som har en Twitter-konto. Vips så har vi 500 millioner brukere som kan benytte WebRTC, selv om det «kun» er 150 millioner som er aktive.

For øyeblikket må selvfølgelig motparten også være logget inn på Twelephone for å ha en «telefon»-samtale. Selvfølgelig vil ikke majoriteten av Twitters brukere logge inn på Twelephone til daglig, men applikasjonen tillater også opptak og sending av krypterte talemeldinger på Twitter. Opptaket blir kvitret til mottageren som får en link som benyttes til avspilling av lydopptaket.

Er dette slutten?

Ser vi nå starten på noe som kan bety slutten for de «store» propitære systemene? — tvilsomt!

Men det er en spennende teknologi som kan forandre veldig mye av det vi kjenner til, og ikke minst hvordan vi bruker kommunikasjonstjenester og teknologi i fremtiden. Google har selvfølgelig en egen nettside for deg som vil følge prosjektet og nedenfor kan du se Googles og Mozillas nyeste demo av WebRTC.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply