Slik får du kontroll på bedriftens data som ofte blir spredd i skyen

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Mange bedrifter har utfordringer ift. BYOD og det å beholde kontrollen på bedriftens data. Ansatte forventer å kunne bruke smarttelefoner, nettbrett og PC-er av eget ønske og samtidig ha den samme tilgang til bl.a. dokumenter uavhengig av hvilken enhet de har for hånden. Dropbox er løsningen for mange av de ansatte, men den samme tjenesten kan være et mareritt for bedriftene. Nå er løsningen derimot innen rekkevidde — møt ownCloud.

1_owncloud

Mange ansatte har funnet en vei rundt mange av bedriftens sikkerhetsløsninger. BYOD, 3G og 4G-nettverk, samt bruk av private e-post kontoer gjør det enkelt for mange å gå rundt de fleste IT-systemene. Dette er noe som skaper hodebry for de fleste IT-sjefer. Sensitive bedriftsdata er lagret på servere utenfor bedriftens kontroll, i strid med bedriftens retningslinjer — kanskje til og med utenfor landegrensene. Potensialet for datalekkasje, sikkerhetsbrudd og skade for bedriften kan derfor være enorm. Med ownCloud derimot, kan IT-avdelingen få tilbake kontrollen over bedriftens data, uten at det vil være på bekostning av brukeropplevelsen til den ansatte.

“More than 500 Million mobile devices were sold last year. Then all those people brought their devices to work.”

Slik løser ownCloud  Dropbox «problemet»

2_owncloud

ownCloud integreres sømløst med bedriftens eksisterende brukerkatalog, sikkerhetsløsninger, overvåking, lagring og back-up løsninger — ownCloud blir enkelt og greit en del av den eksisterende infrastrukturen. Fordi ownCloud er laget med åpen kildekode — og åpen av natur — finnes det selvfølgelig innstikksmoduler for å utvide ownCloud-løsningen. Blandt innstikkene finner du støtte for LDAP/AD integrasjon, versjonering av filer, fildeling, kobling til eksterne filsystemer og mye mer. Finner du ikke et innstikk eller program i arkivet til ownCloud, da er det bare lage ditt eget innstikk og legg innstikket på ownCloud serveren — åpent og tilgjenglig for alle 🙂

Åpen kildekode og Enterprise versjon

Du kan fint laste ned programmet som åpen kildekode for så å implementere det i din egen bedrift — GRATIS. Jeg lastet ned ownCloud som en virtuell maskin og var i gang i løpet av få minutter. Jeg lastet samtidig ned ownCloud til iPhone, iPad og min Mac. Mitt førsteinntrykk er at jeg er veldig imponert over hvordan ownCloud tilsynelatende fungerer sømløst — fullstendig «out-of-the-box».

Dersom du ønsker komersiell støtte finnes det et alternativ for det også. Den kommersielle versjonen av ownCloud er bygget på toppen av åpen kildekode-versjonen — smart — og har noen ekstra funksjoner som burde være av interesse for bedriftskunder. Du får tjenester som MS SQL og Oracle-støtte, gruppevare og katalogtjenester, samt white-labeling av mobile klienter. Den kommersielle versjonen er spesielt rettet mot organisasjoner som har behov for datalagring og kontroll innenfor bedriftens egne «fire vegger» .

Alle plattformer

ownCloud leveres mer eller mindre til alle de mest utbredte plattformene som finnes i dag. Bruker du PC så får du applikasjon — tilnærmet lik Dropbox — levert til Windows, Mac og Linux. Er du på mobil plattform så får du en egen app til både iOS og Android.

Et hav av muligheter

Mulighetene for integrasjon mot andre systemer ser ut til å være overveldende. Dette er et produkt som burde være av interesse for mange bedrifter. Du kan fritt teste produktet selv på ownCloud sin hjemmeside.

Bilde og kilde: ownCloud

 

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

,

2 Responses to Slik får du kontroll på bedriftens data som ofte blir spredd i skyen

 1. Kristian 28/02/2013 at 22:54 #

  Vi tester dette ut hos oss i disse dager. Har du noen tanker rundt sikkerhet her? Vi snakker om en php applikasjon som er prisgitt webserver + php sin sikkerhet for alle bedriftens filer i skyen.

  • Eivind Jonassen 01/03/2013 at 07:41 #

   Hei,
   Litt vanskelig å tyde hva du mener eksakt. Men det er mulighet for å slå på SSL som er en sikkerhet i seg selv. Samtidig så står det klart og tydelig på websiden at VM-image-et som jeg lastet ned var kun til lab formål. Man må selv sørge for å sikre løsningen med brannmur, sikkerhetspakker, etc.
   I tillegg så er det mulig å kryptere filene på maskinen også noe jeg synes er en fiffig feature 😉

   Tenkte du kanskje på noe annet?

   Mvh
   Eivind

Leave a Reply