IKT-bransje med liten «k»

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Etter å ha jobbet med en strategi for sosiale medier – målrettet og etter de beste råd – for å bygge merkevare og synlighet for Telekompetanse AS, skrev jeg nylig et blogginnlegg som jeg kalte «Oppgjør med sosiale medier». Egentlig var det like mye en kritikk av IKT-bransjen som av sosiale medier. Eller IT-bransjen som jeg tror den heller vil hete, for kommunikasjon synes den ikke glad i…

ikt-bransjen

Et halvt års lite fruktbare aktiviteter på sosiale medier (eller SoMe, som det altså heter) hadde sådd frøet, men for meg var det Fiberdagen 2013 som satte saken i relieff. Her hadde 800 deltakere fra IKT-bransjen muligheten til å dele og diskutere og fortelle hvor flinke og interessante vi er. Men de sosiale kanalene gikk ikke nettopp varme. Jeg startet litt på Twitter og HP meldte seg på – det skal de ha. Men forøvrig går den ene interessante foredragsholderen etter den andre på scenen, til dørgende stillhet i alle sosiale kanaler.

Annet var det på nachspielet Afterfiber. Her var den tradisjonelle relasjonsbyggingen upåklagelig, håndhilsningen fast og introduksjon og nettverkingen effektiv mellom partnere og kunder.

Og etter konferansen kan vi tydeligvis se langt etter Youtube-videoer, SlideShare-deling av presentasjoner eller oversikt over tvitrere vi kan følge. Og hvor er foredragsholdernes egne blogger, som tar debatten videre?

Sosial latter

Samtidig med fiberdagen, på den andre siden av Oslo: Det hagler med tvitringer under hashtaggen #SMD2013, når Social Media Days går av stabelen på Latter på Aker Brygge. Der er hele «SoMe-menigheten» til stede, og de deler! Det er de samme SoMe-ekspertene som forteller oss at tilstedeværelse i sosiale medier er kritisk, for det er der kundene våre er. Men gjelder det egentlig alle bransjer? IKT, for eksempel?

Jovisst kan vi lære av HP og det Anita Krohn Traaseth har gjort. Hun har gått i spissen, ikke bare å gjøre HP bli synlige, men også for at hennes kolleger skal kunne ytre sine meninger, via bedriftsbloggen Garasjen. Fler og fler blir også mer aktive blant annet på Twitter.

Men foreløpig er de ganske alene.

Forventningsstyring

Min SoMe-kritikk retter seg egentlig begge veier. På den ene siden sitter sosiale medier-menigheten og lytter og deler, men de gjør det kanskje mest seg i mellom. Kan det være at SoMe-ekspertene burde forventningsstyre oss bedre om hva som er mulig å gjøre med sosiale medier på B2B-markedet? At bedriftsledere bør være til stede på sosiale medier er mulig, men hva om kundene deres ikke lytter?

Og på den andre siden: Vi i IkT-bransjen (see what I did there?) sitter jo midt på det som media bare omtaler som «teknologien» og burde presumptivt ha lettest av alle for å ta «teknologien» i bruk også i sosiale medier, med spektakulære resultater! Er det skomakerens barn-syndromet som gjør at vi er så lite til stede?

Min påstand, etter et drøyt halvår med testing og strategibygging på det vi i dag kaller sosiale medier, er at vi trenger å revurdere både tilnærming og forventninger. Vi må vite om de tiltak vi setter i verk likevel bare når en tom forsamling. Vi må stille spørsmål om hva vi kan oppnå, og diskutere hvordan vi må tenke for å oppnå det. Først da fortjener IkT å få sin store K tilbake.

Denne posten ble også publisert på digi.no den 15.februar.

Bilde: FreeDigitalPhotos.net

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

,

4 Responses to IKT-bransje med liten «k»

 1. hpnhansen 19/02/2013 at 15:16 #

  Det blir jo litt høna og egget det her da – på den ene siden sitter bedriftene og klager over at det ikke er noen som lytter – når de ikke deler….når ingen gir verdi, er det jo heller ingen som stiller opp for å få det …

  Noen tar sats og setter spor – uten å ha en lytterskare til å begynne med – slik Anita og HP gjorde – og tok dermed raskt en lederposisjon som VIRKELIG har satt spor. For “resten” virker det kanskje greit å løpe etter i deres fotspor…

  • Eivind Jonassen 21/02/2013 at 10:19 #

   Samtidig så virker det som om bedrifter/personer har skapt en vegg forann seg ift hva sosiale medier er for noe. Mange ser på dette som “hva jeg har på brødskiva til frokost”-type medie fortsatt ser det ut til.

 2. Magne Gisvold 22/04/2013 at 00:18 #

  Som HP sier så er det høna og egget. Men nettopp at bransjen er “stille” bør jo sees som en mulighet til å ta posisjon, ikke som en grunn til å sitte stille i båten.

  A propos båt:
  http://www.simply-communicate.com/case-studies/company-profile/maersk-line-sets-b2b-social-media-example

  • Eivind Jonassen 22/04/2013 at 17:13 #

   Det er på tide at flere også våkner opp og tar del i dialogen som de sosiale kanalene kan tilby. Enveiskommunikasjon er ut i 2013 🙂

Leave a Reply