Slik blir teknologiåret 2013

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone


Det har skjedd mye innenfor kommunikasjonsløsninger — Unified Communications — i 2012. Spørsmålet er jo nå som et nytt kalenderår nærmer seg med stormskritt — hva kommer i 2013? Ut i fra rapporter, artikler og spådommer jeg har lest, så ser det ut til å bli et meget spennende år med mange nyvinninger.

ID-10080422

Gartner kom ut med sin rapport i redigert utgave i oktober, hvor de påpeker at Unified Communications — eller enhetlig samhandling — er vanskelig for bedrifter å forstå seg på. Innkjøp blir ofte vanskelig og komplekse, grunnet avanserte lisensmodeller og mange av funksjonene som tilbys er nice-to-have mer enn det er need-to-have. Brukerene — beslutningstakerene — blir rett og slett forvirret i denne junglen av tjenester og lisenser. Dette skrev også digi.no om tidligere i år.

Det er spesielt tre ting som er entydig gjennom alt jeg har lest — videokonferanse, mobile enheter og skyen.

Videokonferanse løsninger

Lokalt installerte videokonferansesystemer som f.eks Tandberg, Cisco og Polycom vil møte hard konkurranse fra skyen. Her vil vi se flere aktører som vil melde seg på i kampen om å levere gode løsninger. Fordelen for oss — som er brukere — er at løsningene vil bli billigere, enklere, mer skalerbare og ikke minst — de vil støtte «alle» enheter vi omgir oss i hverdagen slik som smarttelefon, nettbrett og pc/mac. Jeg skrev tidligere i år om Vidyo, som koster 10% av prisen til de «andre». Vidyo leverer også sine tjenester via skyen og jeg har fortsatt tro på at de vil være en seriøs utfordrer til bl.a. Cisco og Polycom m.fl.

Tiden hvor man måtte gå til innkjøp av dyre MCU-er er forbi — vi vil se nye innovasjoner som gir oss mer fleksibilitet enn tidligere i 2013.

Mobiltelefonen «sniker» seg frem

Vi vil se trendene fortsette slik de har gjort gjennom hele 2012. Vi vil antakelig få en vekst blandt mobile løsninger levert til bedrifter i 2013. Flere av produsentene leverer app-er til mobilene som fungerer med sine UC-løsninger — slik f.eks. Cisco gjør med sin Jabber. Microsoft prøver å kaste seg på i kampen med sitt Surface, Windows Phone og Windows 8. Om de vil lykkes eller ei, det gjenstår å se.

Alle de store mobiloperatørene tilbyr i dag løsninger som kan erstatte mange hussentraler i SMB markedet. Telenor meldte nylig at de har inngått samarbeid med Microsoft — hvor de nå kan tilby mobilt bedriftsnett integrert med Office 365. Brukere hos Telenor vil da få muligheten til å bruke Microsoft Lync — en klient som gir deg lynmeldinger, skjermdeling, tale og video på din PC — slik at du som sluttbruker kan benytte deg av BÅDE din mobiltelefon og PC for å foreta anrop til kunder og samarbeidspartnere. Dette er nok et tilbud som vil lokke veldig mange flere bedrifter over til den mobile verden. Jeg tror samtidig — at Telenor spesielt — er helt avhengig av at deres partnere gjør en veldig god jobb ift implementering for at de skal lykkes godt i 2013.

Økte tilbud fra skyen

Det er stadig flere tilbydere av UC-løsninger som virtualiserer. Dette øker fleksibiliteten ved å levere UC-løsninger til skyen utenfor og innenfor bedriften. Ved at flere tilbyr sine løsninger på denne måten så betyr dette billigere innkjøp for bedrifter flest, samt at skeptikerne som Gartner viser til i sin rapport vil få en enklere tilnærming til unified communications — samhandlingsløninger.

Det er og forblir vanskelig å selge UC i 2013 også

I følge Gartner så øker bruken av samhandlingsløsninger i bedriftene. Den faktiske penetrasjonen og bruk i markedet er derimot fortsatt lav. Dette er grunnet flere tekniske og organisatoriske utfordringer:

  • Investeringene som er foretatt i tidligere systemer har vært såpass høye at bedriftene ser ut til å holde liv i de gamle systemene så lenge som mulig — If it´s not broken, don´t fix it.
  • Mange av applikasjonene og produktene er rett og slett for komplekse for brukerene.
  • UC-løsningene gir en «soft» ROI eller er en strategisk investering — i form av produktivitetsøkning — i stedet for en «hard» ROI — som er kostandsbesparende. Derfor blir beslutningsveien og avgjørelsen lenger enn tidligere.
  • Mangfoldet av ulike mobiler og økt bruk av BYOD er også en av faktorene til at mange bedrifter er avventende med sine innkjøp da de må støtte multiple klienter.

Gartner forventer at disse barrierene vil brytes sakte og sikkert i årene som kommer. Frem til det skjer vil nok skytjenester og innføring av begrepet UCaaS — Unified Communication as a Service — være «redningen» for mange.

Personlig så tror jeg at leverandørene av kommunikasjonssystemene må tenke nytt. Det å kunne benytte seg av data fra bedriftenes allerede eksisterende systemer og utnytte disse på en mer fornuftig måte enn hva vi gjør i dag vil være en sikker vinner i 2013.

Du kan forøvrig også lese Hans-Petter Nygård-Hansen sin blogg hvor han har intervjuet 18 personer som deler sine tanker og spådommer om mobilkrigen, teknologitrender og sosiale medier for 2013.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply