Ønsker vi å kaste bordtelefon og kun benytte mobile UC-klienter?

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Mange UC-produsenter forteller IT-ledere at det nå er på tide å kaste ut den tradisjonelle, trådbundede bordtelefonen, enten det er Microsoft som dytter på softphones på laptoper eller mobiloperatørene som argumenterer for smarttelefoner. Å kaste ut bordtelefonen er fristende, men hvor mange er det som faktisk gjør det — og ikke minst, hvor mange lykkes når de først har gjort det?

Det er helt klart åpenbare fordeler til å forlate den tradisjonelle bordtelefonen og heller bruke en blanding av softphones og mobile UC-klienter. Bordtelefonen er ofte dyr i innkjøp, enkelte ganger kreves det ekstra kabling og man må beregne en viss operativ kost i form av innkjøp og vedlikehold.

Utrulling av softphones kan være et svært kostandseffektivt alternativ. Det er en relativt triviell jobb for en systemadministrator å installere programvaren som kreves på brukerens PC. Man kan deretter utstyre brukeren med et billig og enkelt hodesett som man kan koble til USB porten. Softphone gjør at brukeren blir meget mobil, da alle med tilgang til laptop eller smarttelefon, fritt kan bevege seg rundt i bedriftens trådløse nettverk.

Besparelsene kan være store

Leverandører som har en pålitelig inntektskilde fra salg av bordtelefoner — som f.eks Cisco eller Avaya — er nok ikke de som argumenterer sterkest for å få brukere til å bytte til softphones. Men enkelte av UC-leverandørene har en egeninteresse i å få brukerene over på en softphones løsning. Det er derfor viktig å se hvem som er budbringeren når man vurderer en overgang fra bordtelefon til softphones.

Det er i hovedsak to typer selskaper som tror bordtelefonens dager er talte — de software baserte UC-leverandørene og mobiloperatørene.

De programvare baserte UC-leverandørene hevder at deres UC-klienter er gode erstatninger for bordtelefon og mobiloperatørene hevder samtidig at smarttelefon er den beste løsningen. De ønsker samtidig å promotere sine skybaserte UC-løsninger i tillegg til ditt vanlige bedriftsabonnement. Felles for de begge er besparelsene deres systemer gir ved å «slippe» innkjøp av ett bordapparat.

Til tross for massiv markedsføring og løfter om besparelser, beholder de fleste av bedriftene sine bordtelefoner. Er det fordi vi som sitter her på oljeberget driter i at vi kan spare penger? Er vi skjermet for trendene vi ser i resten av Europa — rett og slett fordi finanskrisen ikke har slått oss sønder og sammen slik det har hos veldig mange andre?

Problemene med softphones

Det er brukerne! Det er selve endepunktet som ser ut til å være den store snublesteinen til IT-sjefene som ønsker å gjøre en overgang til softphones. Mens kostandsbesparelsene ved en programvarebasert løsning er appelerende til mange, er det ofte at endepunktet nekter å være med på overgangen.

For mange brukere er bordtelefonen rett og slett den enkleste og raskeste måten å foreta og motta anrop på. Brukeren kan foreta og motta samtaler mens laptopen fortsatt er «på-vei-opp» når du skrur den på om morgenen.

Et annet element er at bordtelefon er en kjent enhet for brorparten av brukere, og med en formfaktor som går tilbake flere tiår. Selv om mobile UC-klienter begynner å få et større fotfeste, byr dette også på noen andre utfordringer for IT-sjefen — nemlig BYOD. IT-avdelingen må ha ekspertise for å kunne rulle ut UC-klienter på alle mulige enheter. Og alle med forskjellige operativ systemer og versjons nummer.

Samtidig sier IDC at den mobile arbeidskraften vil representere 37.2% på verdensbasis i 2015. Dette sier meg at brorparten av arbeiderene enda ikke benytter mobil i sitt daglig arbeide og det er nok også en medvirkende årsak til at mange ikke ønsker å bytte ut bordapparatet — i hvert fall ikke riktig enda. Det er rett og slett ikke praktisk for brukeren.

Fremtiden til bordtelefonen

Som jeg har nevnt i tidligere bloggposter også, så er ikke telefonen død, hvor jeg i denne sammenhengen mener selve bordtelefonen. Det å si at alle brukere uansett bransje kommer til å bytte ut sin bordtelefon med en softphone eller smarttelefon tror jeg er helt feil.

Det finnes en god variasjon av brukere ute blandt bedriftene og de har kanskje like mange forskjellige meninger om hva de ønsker også. En typisk ansatt i en offentlig bedrift har ikke mobiltelefon dekket av sin arbeidsgiver, og er rett og slett ikke familiær med å bruke en softphone på sin laptop. Her vil nok «bordtelefonen» bestå. Det samme gjelder for organisasjoner som hverken har PC eller tilgang til smarttelefon som sitt arbeidsverktøy.

Plattformen er viktigst

Det vi nok vil se veldig mye mer av i løpet av 2013 og i årene som kommer er en blanding av miljøer. Der hvor noen brukere kun ønsker softphone og andre kun en mobiltelefon, mens andre igjen ønsker å beholde sitt bordapparat.

Utfordringen for IT-ledere — og ikke minst leverandører — er å skaffe de rette løsningene som kan håndtere en slik blanding av enheter. Det vil kreve nøye planlegging og en god forståelse av hva behovet er for bedriftens forskjellige type brukere, og hvordan de ønsker å kommunisere.

 

Bilde: FreeDigitalPhotos.net

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

, , , ,

No comments yet.

Leave a Reply