Vidyo – full videokonferanseløsning til 10 prosent av prisen

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Du leste riktig, Vidyo ikke video, men allikevel så er det video det dreier seg om. Norske bedrifter kan nå sikre seg en full videokonferanseløsning til 10 prosent av prisen til de propitære systemene.

Jeg har nå nettopp vært på besøk hos en norsk aktør som kan se ut til å bli en stor utfordrer til de etablerte videokonferanse leverandørene i Norge som Datametrix, Atea og Viju (sikkert flere jeg har glemt her). Felles for alle de nevnte er at de enten leverer løsninger fra Cisco eller Microsoft, og ikke minst at det ofte koster mer enn det smaker. Det kan Vidyo gjøre noe med tror jeg, for nå ser det ut til at norske små og mellomstore selskaper kan ta seg råd til reise mindre.

 

Reservert for de store

I dagens marked for videotelefoni og -konferanse så er dette først og fremst reservert for selskaper som enten har mye penger eller er av en såpass stor størrelse at en investering i videokonferanse utstyr kan forsvares ved at man får redusert reisekostnader, og på den måten kan spare både tid og penger. Med Vidyo kan det se ut til at den tiden nå kanskje kan være over.

Ny utfordrer

Vidyo er et selskap med opphav på den andre siden av atlanteren. De ser ut til å tenke nytt. Vi skal ikke lenger behøve å være avhengige av dyr og propritær maskinvare for at opplevelsen skal være god. Det aller meste kan løses med en standard server og en god programvare som leverer tjenestene på toppen.

Hvorfor er dette bra? Jo, det er fordi kostnadene reduseres betraktlig. I tilfellet Vidyo er det ikke samme produsenten som leverer både maskinvare og infrastruktur. I Vidyo sitt tilfelle er ikke dette nødvendig for å få en tjeneste som video til å virke tilfredsstillende. Ser vi på Gartner sin ferske rapport om de ledende leverandørene på UC så får Cisco, som blir rangert som nummer én, kritikk fordi du nærmest blir tvunget til å kjøpe alt utstyr fra Cisco for å få endene til å møtes. For å si det på en annen måte: for å få kommunikasjonen til å fungere fra en telefon til en annen, eller fra ett videorom til et annet. Ved at Cisco gjør det på denne måten medfører det så store investeringskostander for oss som brukere, at vi lar heller investeringen ligge. Her kommer derimot Vidyo inn som en klar utfordrer.

Ett regnestykket, enkelt forklart

Tenk deg følgende scenario;

Din virksomhet har ett hovedkontor, to avdelingskontorer og fem personer som benytter hjemmekontor. På hovedkontoret så monterer vi et «stort» møterom med to skjermer. På avdelingskontorene så begrenser vi oss litt og tar et «lite» møterom med én skjerm. På hjemmekontorene så benytter brukerene enten et eller annet nettbrett, smarttelefon eller laptop.

Med oppsettet i tegningen ovenfor vil du, etter mine egne beregninger og ifølge produsentens påstander, få en måndlig avbetaling på 36 mnd pålydende ca kr. 6-7.000,-  eks. moms.

-Vent nå litt, dette ble dyrt! tenker du. La oss se litt nærmere regnestykket.

La oss si at du tar fly for å komme deg fra hovedkontoret i Oslo til ett avdelingskontor i Stavanger. Tar vi Norwegian som flyselskap, så koster en billett tur retur på mandag morgen, med retur rundt lunsj samme dag ca kr 1.700,-  hvis vi benytter lavpris. Fra Oslo til Gardermoen så er det ca 5 mil og med statens satser på kilometer godtgjørelse så er vi oppe i kr 200,- en vei, og totalt kr 400,- tur-retur Gardermoen. Parkering på gardermoen, hvis du står på P10 (50m fra avgangshallen), koster kr. 55 pr time. Går vi ut i fra at du må stå her i seks timer, så vil dette koste kr. 330. Du må jo også komme deg fra Stavanger flyplass til avdelingskontoret, og benytter taxi. Hvis prisene for taxi i Stavanger er likt som det er i Oslo, så kan du være heldig å slippe unne med kr. 600,- hver vei, og totalt vil det koste kr. 1200.

Slår vi sammen dette regnestykket tilkommer kr 3.630,- for å avholde et møte, bare i reisekostander. Ikke glem at dette møte tok hele arbeidsdagen også da, så da skal jo personen sikker også ha diett. Dersom din virksomhet har to slike møter i løpet av en måned så vil man bare ved å kutte reisekostandene ha spart inn hele beløpet det koster for en videoløsning.

Tenker vi oss at begge avdelingskontorene, ref. tegningen ovenfor, skal delta i møtene og det er flere enn én person fra hvet kontor som skal delta, ja, da har du sikkert spart inn leie beløpet for hele året, bare ved dette ene møtet, dersom virksomheten er stor nok 🙂

Hvis vi legger til at du nå også får muligheten til å knytte mobile brukere til møtet så blir regnestykket enda penere. Nærheten man også får ved å avholde videomøter i stedet for den tradisjonelle telefonkonferansen er også en viktig faktor å ta hensyn til.

Interoperabilitet

Løsningen jeg fikk presentert i dag viser at Vidyo har tenkt langt når det kommer til å integrere sin løsning mot andre videoløsninger som f.eks. MS Lync, Cisco, Polycom m.fl.

Det vil si at om du har en videoløsning fra Vidyo, og vil holde en videokonferanse eller en-til-en videosamtale, så spiller det ingen rolle hva slags leverandør eller produsent som har levert løsningen på andre siden. Det bare funker. Ikke nok med det, løsningen kan benyttes på «any device» som de etablerte går rundt å «briefer» med hele tiden.

Du vil få en videoløsning som fungerer til konferanse-og møterommet, arbeidspulten, Android, iOS, Linux eller hva enn det måtte være. Hører jeg ordet «frihet» summe i det fjerne?

Spennende tid i møte

Jeg har lenge påstått at videoløsninger frem til i dag, og jeg mener FREM TIL I DAG, har vært altfor dyre, selv for oss nordmenn.

Ut i fra prisbildet jeg ble presentert i dag snakker vi om en investering på en brøkdel av hva man har måttet betale tidligere. Det ser ut til at du faktisk kan spare så mye som 90% av investeringskostnadene skal vi tro Vidyo sine egne påstander, ja du leste riktig, 90 PROSENT. De propitære systemene tar også som regel lang tid å få implementert i organisasjonen. I presentasjonen jeg fikk i dag, så sitter jeg med et inntrykk av at kunden nærmest kunne koble opp alt selv. Kabler og tilkoblinger er ferdig merket med fargekoder og det hele. Da sier det seg selv at installasjonskostnadene også blir betraktlig lavere enn ved de propitære løsningene. Det ser ut til å bli besparelser i alle ledd uten at det skal gå ut over kvaliteten på opplevelsen 🙂

Begrepet «any device» blir relansert!

Jeg mener at det tidligere har vært for høye krav til innkjøp av utstyr. Budskapet man har hørt i alle år, om at infrastrukturen MÅ være fra én og samme leverandør for å trygge en sikker, god kommunikasjon og opplevelse ser nå virkelig ut til å bli satt på prøve. Begrepet «any device» får kanskje et nytt ansikt, i form av at du kan bruke hva som helst for å kommunisere. Om det er endepunktet vi snakker om, nettverksenhetene eller selve infrastrukturen.

Teknologien ser ut til å ha modnet seg til å fungere på tvers av produsenter. Har du?

Bilde: AllThingsD, Vidyo

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

, , , ,

One Response to Vidyo – full videokonferanseløsning til 10 prosent av prisen

  1. Magnus Lian 06/02/2013 at 23:05 #

    Takker for tips! 🙂

Leave a Reply