Topp 5 videoklienter

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Jeg har testet fem videoklienter som jeg mener å være markedsledende og har gitt disse min dom. Ting jeg har vurdert er kompleksiteten ved installasjon, videokvalitet, hvor enkle de er å bruke (brukerterskel) og kryssplattform (som f.eks Windows, Mac, iOS, Android, osv.).

Jeg har også testet hvor mye datatrafikk de benytter via 3G, testet på iPad. iPhone har generelt for liten skjerm til at det er praktisk til å bruke i video sammenheng. Jeg har avsluttet alle «bakgrunns app´er», men kan jo ikke garantere for at noe ekstra trafikk har allikevel påløpt. Det skal uansett ikke ha noe stort utfall for testen sin del.

Utstyr jeg har testet med!

Først og fremst vil jeg nevne at skal du bruke video, så MÅ du investere i ett HD-kamera. Opplevelsen med og uten blir som natt og dag.

I mitt test scenario har jeg benyttet min egen Macbook (en litt gammel én fra 2008), Logitech HD Webam C615, iPad 2, iPhone 4 og PC med operativsystemet Linux (fikk litt assistanse fra en kollega) som benyttet Logitech HD Pro Webcam C920. Her er resultatene;

På 1. plass

Google hangouts er det kanskje ikke så mange som har hørt om, med mindre du er en Google+ fyr eller kvinne. Da har du kanskje benyttet denne tjenesten tidligere.

Her oppfatter jeg klienten som svært enkel å ta i bruk. Det kreves ikke noen egen programvare, du starter hangouten i fra nettleseren din. Støttet på Windows, Mac og Linux. Jeg måtte derimot installere et lite «tillegg» til nettleseren før første gangs bruk, men etter det var gjort så kunne jeg enkelt starte en «hangout» ved å trykke på knappen øverst i Google+ vinduet mitt (i nettleseren). Jeg kan da plukke ut personer fra kontaktlisten min (inntil 10 personer) som jeg ønsker å ha med i en hangout. I motsetning til Skype er dette gratis som er et stort +.

Du kan i tillegg til å starte videokonferanser starte noe som heter «hangout on air», som egentlig gjør at du kan lage din egen «tv-kanal» og dele dine foredrag etc., på nett, med ubegrenset antall deltagere, men fortsatt begrenset med inntil 10 video deltagere. Men «lyttere» kan du ha så mange du vil av. Du kan videre kaste videoen ut på Youtube og redigere den der før du legger «referatet» fra foredraget ditt tilgjenglig i evig tid 🙂

De får også et stort pluss for at man får en klient til både Android, iPhone og iPad. De når allikevel ikke helt opp da jeg føler det ikke er så mange (enda) som er kommet i gang med Google+.

Lynmeldingene er også integrert overalt i Google, via gTalk, så de kommer nesten helt til topps.

Dataforbruk (1min): 2,6 MB sendt/ 3,4MB mottatt

Jeg synes samtidig at Google hangout hadde den beste opplevelsen når jeg testet video 1-1 over 3G.

  • Gratis
  • Skjermdeling
  • Videokonferanser med inntil 10 deltagere (ubegrenset antall «seere»)
  • Benytter nettleser (krever ingen egen installasjon)
  • Fåes som egen klient til smarttelefon, kan lastes ned til både Android og iOS

 

  • Du «må» ha en Google-konto
  • Det er få som bruker Google+ og Hangouts (enda)

 

På 2. plass

Overaskende for mange kanskje, mtp. tidligere bloggpost, men her kommer Skype. Det at klienten er å finne på Windows, Mac, Linux, Android, iPad, iPhone, Symbian, Windows Phone, smart-TV´er, samt noen flere enheter er jo bare helt rått. Kvaliteten på videoen er også helt rå dersom du har et HD kamera selvfølgelig. Du kan i tillegg ringe dine venner på Facebook via Skype. Det får de derfor et lite pluss for, men et lite minus da jeg ikke kunne gjøre det samme dersom jeg prøvde via iPhone, derfor andre plassen.

Det er mulighet for videokonferanser med inntil 10 deltagere, dersom du er villig til å betale €6.99 pr måned. Du får da også mulighet for å dele din skjerm + en del andre småtteri.

Allikevel, alt i alt er det over 660 millioner brukere, det medfører, i samarbeid med Facebook, den mest utbredte klienten, og derfor kommer de nesten helt opp.

Dataforbruk (1min): 1,0MB sendt /1,0MB mottatt

  • Enkelt å installere
  • Integrasjon med Facebook
  • Støtter alle plattformer
  • Du får den på smart-TV´n også

 

  • Ikke alle plattformer som støtter Facebook-integrasjon
  • Ikke mulighet for videokonferanser (uten å betale for det)
  • Ikke mulighet for skjermdeling (uten å betale for det)

På 3. plass

Siden jeg tester på Mac og har både iPhone og iPad, så kunne jeg ikke utelukke Facetime.

Tjenesten er god og enkel å ta i bruk, og kvaliteten er helt OK. Antar denne blir mest brukt via en smart enhet til smart enhet, aka iPhone til iPhone, og i og med at kamera er av såpass dårlig kvalitet, har kun testet med iPhone 4, så blir bildet så som så i forhold til de andre, men en helt OK opplevelse allikevel.

Trekker mye ned da man er avhengig av at motparten sitter på iOS, og det er jo ikke det majoriteten i landet sitter på selv om det er det mange vil ha det til 🙂

Dataforbruk (1min): Fungerer ikke med 3G

  • Ingen ekstra installasjon
  • Enkel å bruke

 

 

  • Leveres kun til iOS
  • Virker ikke via 3G
  • Ingen chat funksjon i selve klienten (men du har alltids iMessage)

På 4. plass

Her kommer ooVoo. De kan levere sin tjeneste på Windows og Mac, men dessverre ikke linux. De leverer også til Android og iPhone.

Du kan koble sammen inntil 12 deltagere i en «samtale» og det må vi si er bra. De har i tillegg mulighet for å ringe til Facebook-folket, men man er da avhengig av at de du skal ringe til har installert ooVoo-Facebook tillegget i sin nettleser. Her var Skype myyye bedre (naturlig nok, da Skype og Facebook har et tett samarbeid).

Denne er heller ikke veldig utbredt og trekker derfor litt ned da man er avhengig av å promotere løsningen for å få folk til å bruke den. Fordelen er at folk uten ooVoo kan kontaktes ved å gi vedkommende en web-lenke som du sender via Facebook, Twitter, en lynmeldingstjeneste eller e-post.

Ved å betale $2,99 pr måned får du en reklamefri versjon, mulighet for skjermdeling og prioritert support.

Dataforbruk (1min): 1,9 MB sendt / 3,3 MB mottatt

  • Enkel installasjon
  • Videokonferanse
  • Mulighet for å laste opp video til Youtube

 

  • Kun en person som kan vise HD i en videokonferanse
  • Ingen skjermdeling
  • Klarte ikke velge kamera som skulle benyttes på min Mac i testen (måtte bruke innebygde iSight-kamera)

På en 5. plass

Her kommer nok en aktør som er ukjent for mange, men ikke for de som er i bransjen. Cisco, med sin Cisco jabber. De har nå lansert en videoklient som du kan laste ned til din Windows eller Mac, samt til iPad, for så å kunne ringe til de STORE bedriftene som har de mest råeste løsningene på markedet, nemlig telepresence.

Du kan på den måten delta i møter uten selv å ha installert en telepresence løsning i din bedrift. Jeg tråkker sikkert en og annen på beina nå ved å si at Cisco er nr 1, men inviter meg gjerne på demo fra en annen leverandør så skal jeg bedømme om jeg tar rett eller feil. «Prove me wrong» 🙂

Men, du kan jo kun «ringe» Cisco telepresence systemer, kan ikke ringe «oss i mellom» og det er heller ingen chat funksjon i klienten.

Dataforbruk (1min): Har ikke hatt mulighet til å teste.

  • Gratis å laste ned
  • Enkel å installere
  • Skjermdeling

 

  • Funker ikke med mindre du ringer til et Cisco Telepresence system
  • Ingen chat-tjeneste (lynmelding og tilstedeværelse)
  • Fåes ikke til Android og linux

Vis meg gjerne noe bedre!

Det var mine 5 på topp, føler du jeg har glemt noen som er verdt å nevne er det bare å ramse opp i kommentar feltet nedenfor. Er det noen leverandører der ute som mener at de har en bedre løsning enn Cisco Telepresence, ja da vil jeg gjerne vite om det.

 

Bilde: FreeDigitalPhotos.net

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

, , , , , , , ,

8 Responses to Topp 5 videoklienter

 1. Jan Sandtrø 21/08/2012 at 22:25 #

  Bra test! Jeg opplever at Skype trekker mye batteri på Android og ser at dette skal være bedret i iOS-versjonen som kom i dag. Har du sett noen forskjeller på applikasjonene på batteribruk?

  • Eivind Jonassen 21/08/2012 at 22:33 #

   Hei Jan.

   Takk for det.

   Jeg har ikke kjørt så lange tester. Jeg har hatt mest fokus på bildekvalitet og dataforbruk. Disse smarte telefonene våre suger jo strøm uansett, eller hur 😉

   • Jan Sandtrø 23/08/2012 at 19:03 #

    Ja, noen suger strøm og noen bare suger 🙂

 2. Stian A. Giltvedt 22/08/2012 at 14:49 #

  Fin test dette her og ikke overraskende at Google Hangouts scorer høyt og etterfulgt av Skype.

  Det må også nevnes at det tyder på at FaceTime vil etterhvert være mulig over på 3G i iOS 6 så det kan bli interessant.

  Tillegg synes jeg å huske at Apple ønsket å gjøre FaceTime som åpen standard. Slikt andre mobilprodusenter kan utvikle støtte for det, men ser ut som at interessen er laber.

  • Eivind Jonassen 22/08/2012 at 15:39 #

   Jeg har også friskt i minne at Steve Jobs stod på scenen og fortalte at dette skulle bli en åpen standard.

   MEN, nå er jo ikke lenger i blandt oss, så da spørs det. Har ikke hørt noe om at Apple skal gjøre dette til en åpen standard etter lanseringen. Det ble nok med praten ser det ut til…

  • Jan Sandtrø 23/08/2012 at 19:04 #

   Wow. Apple og “åpen standard” i samme setning. Det er første gangen jeg har sett 🙂

 3. Eivind Jonassen 29/08/2012 at 21:55 #

  Hei Henrik. Takk for det.

  Jeg har ikke testet tinychat, regner med at alle som skal “prate” sammen trenger å ha klienten installert?

Leave a Reply