Dette må du vite om enhetlig samhandling

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Hva er egentlig enhetlig samhandling og hvorfor er dette bedriftskritisk?

Enhetlig samhandling er en strategisk tilnærming til hvordan teknologi og tjenester gjør det mulig for to eller flere personer å kommunisere med hverandre – uavhengig av hvilket endepunkt de bruker og måten de vil kommunisere seg i mellom på.

Hvis du f.eks sitter med din bærbare PC hvor du har chat (lynmeldinger), video og telefoni, alt i en og samme klient, så skal du jo enkelt kunne flytte disse tjenestene når du forlater din bærebare PC også, ikke sant?

Det vil si at du skal få de samme tjenesten levert på f.eks din smart telefon eller nettbrett slik at du er like tilgjenglig, selv når laptop´n er slått av.

Definisjon av samhandling

Unified communications er absolutt et høyt aktuelt tema om dagen, og har i og for seg vært det lenge for oss som har hengt med en stund. Men hva er det dette egentlig innebærer for en bedrift, eller la meg heller si, den ansatte, brukeren i bedriften? Det finnes flere betegnelser for enhetlig samhandling; Unified Communication, UC og samordnet kommunikasjon er vel de som blir benyttet oftest.

Så, hvordan skal man forklare hva samhandling er for noe? Hvis du søker det opp på wikipedia, får du denne forklaringen;

Unified communications definition

There are varying definitions for unified communications. A basic definition would be “communications integrated to optimize business processes,” but such integration can take many forms, such as: users simply adjusting their habits, manual integration as defined by procedures and training, integration of communications into off-the-shelf tools such as Outlook, Notes, BlackBerry, Salesforce.com, and many others, or purpose-specific integration into customized applications in specific operating departments or in vertical markets such as healthcare.

Unified communications is an evolving set of technologies that automates and unifies human and device communications in a common context and experience. It optimizes business processes and enhances human communications by reducing latency, managing flows, and eliminating device and media dependencies

http://en.wikipedia.org/wiki/Unified_communications#Unified_communications_definition

Men hva er det egentlig dette dreier seg om? Du skal følge godt med i timen om du skal klare å henge med på hva de forskjellige aktørene i markedet har å tilby og ikke minst, hva betyr valg av løsning for deg og dine kolleger?

Samhandling er ikke ett enkelt produkt du får kjøpt som hyllevare på expert eller elkjøp, men det er heller ett sett av produkter og/eller tjenester, som gir en konsistent helhetlig brukeropplevelse på tvers av enheter og medietyper.

Hvordan virker dette i praksis?

Tenk deg følgende scenario;

En person sender deg en melding på et medie (chat/video/e-post/talepost) og du får denne meldingen levert på et annet medie. La oss si at du får en talemelding levert i din e-post klient, så kan du velge om du vil svare på den via e-post klienten din eller din mobiltelefonen. Hvis avsenderen er pålogget sin PC, og benytter tilstedeværelse, så kan du sende vedkommende et svar umiddelbart gjennom tekst eller kanskje foreta et videoanrop. Eller så kan du benytte en av de andre mediene for å gi ditt svar tilbake til avsenderen.

Oppsummert; du kan besvare henvendelser du får på flere måter, via flere enheter, raskere, og du kan også bli nådd på flere måter, du er rett og slett mer tilgjenglig.

Økt responstid

Et fokus som samhandlingsløsninger har, er å redusere responstiden på en henvendelse, som ofte er avgjørende i beslutningsprosesser. For eksempel, en handling som tar to dager å fullføre, men mottas først etter én dag, tar tre dager å fullføre. Samhandlingsløsningene har da som mål å minimalisere den forsinkelsen. Teknologien fokuserer også på følgende: telekommunikasjon og tjenester, datakommunikasjon og nettverk, IT-systemer, mobile telekommunikasjonstjenester, videokonferanse teknologi og telepresence tjenester.

Brukeren og bedriften

Vi kan også dele samhandling inn i to hovedtyper av løsninger og applikasjoner:

  • Brukerene
  • Forretningssystemene

Den første kategorien er for det meste rettet mot brukere, utformet slik at de kan få tilgang til data, programmer, meldinger, etc. fort, for unngå installasjons- eller tekniske problemer, samarbeide med andre brukere, eller annen måte som brukeropplevelsen kan oppleves bedre. Disse tjenester og applikasjoner er designet for å forbedre ens personlig produktivitet, snarere enn å påvirke arbeidsprosessene til hele bedriften.

Den andre kategorien er rettet mot selve bedriften, snarere enn individet. Denne kategorien leverer løsninger og applikasjoner som er laget for å forbedre forretningssystemene eller forbedre kundetilfredsheten. Disse applikasjonene og tjenestene blir opprettet med bedriftens bunnlinje i tankene.

Noen av tjenesten som kan leveres i en samhandlingsløsning er:

Hva skjer i fremtiden?

Det er uten tvil at samhandlingsløsninger er kommet for å bli. Hvordan akkurat du skal ta dette i bruk, må du nesten finne ut av selv 🙂

Sosiale medier er jo på toppen av sin “hype” kurve hvis vi skal tro Hans-Petter Hansen, og da er det vel bare snakk om litt tid før vi også skal integrere dette inn i bedriftens samhandlings løsninger på et vis.

Her er Verizon´s versjon av sin mobile samhandlingsplattform;

Broadworks sine tjenester;

 

Bilde: FreeDigitalPhotos.net

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

,

One Response to Dette må du vite om enhetlig samhandling

  1. Hans 31/07/2012 at 20:40 #

    Her er en kort videosnutt om hvordan Innovasjon Norge nytte samhandlingsløsning.
    http://www.youtube.com/watch?v=xKDFPyoiltE

Leave a Reply